Kookos-sitruunasämpylät ja kotitekoinen viikunapasteija
Leivonta
Annokset: 12
Sämpylät
25 g hiivaa
3 dl kädenlämpöistä vettä
3 dl maitoa
75 g Urtekram kookosöljyä
1/4 tl Urtekram kurkumaa
½ tl Urtekram jauhettua inkivääriä
1 sitruunan kuori raastettuna
½ dl Urtekram kookossokeria
50 g Urtekram manteleita, hienoksi rouhittuina, säästä 20 g koristeeksi
n. 400-‐450 g sihdattuja spelttijauhoja
1 kananmuna voitelua varten
n. 100 g Urtekram rusinoita
Viikunapasteija
185 g viikunoita
100g taateleita
50 Urtekram cashewpähkinöitä
1 rkl Urtekram kookosöljyä
1 rkl Urtekram kaakaojauhetta
ripaus suolaa
Sämpylät
Sulata kookosöljy ja sekoita joukkoon mausteet, raastettu sitruunan kuori ja maito. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kädenlämpöinen vesi ja hiiva, lisää seokseen hieman jäähtynyt kookosöljy-mauste-maitoseos, sokeri, mantelirouhe ja suola. Lisää jauhoja vähitellen sekoittaen ja alusta taikina pehmeäksi ja notkeaksi. Kohota kulhossa liinalla peitettynä tunnin ajan. Alusta taikina nopeasti ja leikkaa se 12–14 yhtä suureksi palaksi. Pyörittele palat sämpylöiksi ja annan niiden kohota 30 min. Voitele kananmunalla ja koristele rusinoilla ja mantelirouheella. Jälkikohota vielä 30 min. Paista kohonneet sämpylät 200 asteessa n. 15 min. sämpylöiden koosta riippuen.
Viikunapasteija
Poista viikunoista kannat ja sekoita tehosekoittimella kaikki ainekset (lukuun ottamatta kookosjauhoja) tasaiseksi tahnaksi. Jos tahna vaikuttaa liian kuivalta, lisää hieman kookosöljyä. Muotoile tahna pötköksi ja pyöritä se kookosjauhoissa. Pakkaa tuorekelmuun ja anna jäähtyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
Tarjoile sämpylät voin ja viikunapasteijan kanssa.
Ainesosat
Sämpylät
25 g hiivaa
3 dl kädenlämpöistä vettä
3 dl maitoa
75 g Urtekram kookosöljyä
1/4 tl Urtekram kurkumaa
½ tl Urtekram jauhettua inkivääriä
1 sitruunan kuori raastettuna
½ dl Urtekram kookossokeria
50 g Urtekram manteleita, hienoksi rouhittuina, säästä 20 g koristeeksi
n. 400-‐450 g sihdattuja spelttijauhoja
1 kananmuna voitelua varten
n. 100 g Urtekram rusinoita
Viikunapasteija
185 g viikunoita
100g taateleita
50 Urtekram cashewpähkinöitä
1 rkl Urtekram kookosöljyä
1 rkl Urtekram kaakaojauhetta
ripaus suolaa
Ohjeet
Sämpylät
Sulata kookosöljy ja sekoita joukkoon mausteet, raastettu sitruunan kuori ja maito. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kädenlämpöinen vesi ja hiiva, lisää seokseen hieman jäähtynyt kookosöljy-mauste-maitoseos, sokeri, mantelirouhe ja suola. Lisää jauhoja vähitellen sekoittaen ja alusta taikina pehmeäksi ja notkeaksi. Kohota kulhossa liinalla peitettynä tunnin ajan. Alusta taikina nopeasti ja leikkaa se 12–14 yhtä suureksi palaksi. Pyörittele palat sämpylöiksi ja annan niiden kohota 30 min. Voitele kananmunalla ja koristele rusinoilla ja mantelirouheella. Jälkikohota vielä 30 min. Paista kohonneet sämpylät 200 asteessa n. 15 min. sämpylöiden koosta riippuen.
Viikunapasteija
Poista viikunoista kannat ja sekoita tehosekoittimella kaikki ainekset (lukuun ottamatta kookosjauhoja) tasaiseksi tahnaksi. Jos tahna vaikuttaa liian kuivalta, lisää hieman kookosöljyä. Muotoile tahna pötköksi ja pyöritä se kookosjauhoissa. Pakkaa tuorekelmuun ja anna jäähtyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
Tarjoile sämpylät voin ja viikunapasteijan kanssa.